Nyhet

Messer avlyst: – Kirken sover ikke

Flere menigheter strømmer messer

Biskopen strømmer messe kl. 11 søndag 22. mars

 

FINNER ALTERNATIVER: Siden smittevernstiltak begrenser mulighetene for fysisk tilstedeværelse, velger stadig flere å møtes på digitale sosiale plattformer. 

 

Selv om de offentlige messene er innstilt inntil videre på grunn av korona-pandemien, betyr ikke det at prestene ikke er virksomme: De ber for oss, de bærer frem messeofferet og stadig flere inviterer oss med på digital messefeiring, bønn og andakt. 

 

12. mars ble nye, strenge smittevernstiltak offentliggjort: Alle messer avlyses og biskopene har gitt fritak for messeplikten i hele landet. All sosial aktivitet, katekese og andre aktiviteter i menighetene skal innstilles. Kirkene holder åpne, men det kan ikke være flere tilstede enn at det er mulig for alle å holde minst en meters avstand fra hverandre.

– Kirken sover ikke, presiserer likevel sier p. Pål Bratbak, sogneprest i St. Olav domkirkemenighet i Oslo. For selv om offentlige arrangementer ikke lenger er tillatt, lever den digitale domkirken i beste velgående. Via menighetens Facbook-side tilbyr de strømming av messen hver dag, samt daglig rosenkransbønn og korsveisandakt på fredager. På søndager strømmes messen på flere språk, blant annet norsk, engelsk, litauisk og italiensk.

Det er også flere menigheter og klostre som tilbyr det samme. Derfor har vi laget en sendeplan som vi vil oppdaterer fortløpende slik at alle uansett hvor man bor, kan delta i messefeiringen selv om man ikke fysisk er samlet i kirken.

– Denne fastetiden er vi kalt på en spesiell måte til å gå inn i ørkenen. Men vi gjør det ikke alene. Jesus er ikke i karantene og gjennom internett skal vi feire messer sammen og be sammen hver dag, sier p. Pål Bratbak.

 

PROGRAM

HVERDAGER:

Kl. 11.00 Messe på norsk fra St. Olav domkirkemenighet, Oslo: Strømmes fra menighetens Facebookside
Kl. Hele dagen: sakramentstilbedelse i St. Olav domkirke i Oslo. Koble deg opp på Facebook.
Kl. 18.00 Rosenkransen hjemme hos ulike folk: Strømmes fra menighetens Facebookside
Kl. 18.25 Sakramental velsignelse i St. Olav domkirke, Oslo: Strømmes fra menighetens Facebookside
Kl. 18.30 Messe fra St. Frans kloster, Larvik: Strømmes på klosterets FacebooksideFredag kl 15: korsvei i St. Olav domkirke, Oslo: Strømmes fra menighetens Facebookside

 

SØNDAG:

Kl. 09.00 Messe på polsk fra St. Frans kloster, Larvik: Strømmes på klosterets Facebookside
Kl. 09.00 Messen på norsk fra St. Magnus menighet i Lillestrøm (Evangeliet leses på norsk, polsk og engelsk). Koble deg opp på menighetens Facebookside
Kl. 09.30 Messe på engelsk i St. Olav domkirke, Oslo: Strømmes fra menighetens Facebookside
Kl. 10.00 Messe fra St. Franciskus Xaverius menighet i Arendal: Se den på sogneprestens Facebookside eller youtube.
Kl. 11.00 Messe med biskop Bernt Eidsvig direktesendes. Se den på katolsk.nos Facebookside. Video fra messen vil også bli lagt ut på katolsk.no i etterkant.
Kl. 14.00 Messe på litauisk, St. Olav domkirke, Oslo: Strømmes fra menighetens Facebookside
Kl. 17.00 Messe på italiensk, St. Olav domkirke, Oslo: Strømmes fra menighetens Facebookside
Åndelig kommunion

Selv om det ikke alle steder strømmes digitalt, bæres messeofferet fortsatt frem i våre kirker – i Norge og verden over. Dessverre er det ikke tilrådelig å samle de troende rundt vårt allerhelligste og største sakrament på grunn av faren for korona-smitte. Mer enn noen gang føler våre prester at de bærer frem messeofferet på vegne av folket. Det er denne messen de troende forenes i gjennom åndelig kommunion. Be for de syke, sårbare blant oss og våre oppofrende helsearbeidere!

Kirkene holder åpent for alle troende såfremt lokale helsemyndigheter tillater det. Kontakt menighetskontoret på 51 51 70 20 for spørsmål rundt dette.

 

Kirkens prester ber for de troende, de syke, helsearbeidere og sårbare grupper.

 

Pavens program

NTB_qM9gwBQPBRc.jpg

PAVENS ANGELUS: For å forhindre store folkemengder sendes pavens angelusbønn på storskjerm. Foto: REUTERS/Remo Casilli

 

Vatikanet strømmer også dirkete fra messer, angeluser og generalaudienser.

På Vatican News på Youtube kan man følge sendingene fra Vatikanet:

Pavens program

Hver dag:
Kl. 07.00 Paven feirer messe

Onsdager:
Kl. 09.30 Pavens generalaudiens

Søndag:
Kl. 12.00 Pavens angelus

 

Tekst og informasjon hentet fra katolsk.no