Ukategorisert

Nyttårsforsett 2.0

Mange av oss starter kanskje året med noen håpløse ønsker om å forbedre oss. De som synes dette er en teit tradisjon, har nok gått lei av å gi opp urealistiske mål eller innsett at det finnes andre gleder i livet enn å telle kalorier. Men hva om nyttårsforsettene handler om det som gjør deg lykkeligere på et dypere nivå? Hva om vi kan streve med å bli den vi ønsker å være, og samtidig vokse nærmere Gud?

Egentlig er det fantastisk at nyttår vekker en global interesse for forandring i våre liv. Selv de som ikke tror, innser at vi er skapt for noe mer enn det vi ofte velger. Når vi reflektere over hvem vi er og hvilke talenter og muligheter Gud har gitt oss, er det nesten umulig å ikke bli inspirert. Vi trenger ikke bruke andre mennesker som målestokk, men oppdage hvem vi er på vårt beste, med Guds hjelp. De fleste kulturer har nyttårs-tradisjoner hvor man setter pris på sine nærmeste og takker for alle goder i året som har gått, og sammen går inn i det nye året med spent forventning. For kristne er det først og fremst Gud som er objekt for den takknemligheten. Og vi spør Gud hvor han ønsker å ta oss det neste året, hvilke skritt er det vi bør gå frem i tro. For at vår visjon om å være trofaste til Gud skal kunne realiseres, må vi konkretisere små gjennomførbare skritt som vi setter vår vilje bak.

Jaff Cavins ved Ascension foreslår 8 spørsmål vi bør stille oss for å lage gode nyttårsforsett. Det er store sjanser for at du allerede har rukket å bryte noen løfter, så når vi skal lage et bedre sett som er hellige, produktive og livsforandrende (derav 2.0) skal vi tenke oss litt mer om:

 1. Vil dette forsettet trekke meg mot Kristus eller bort fra Ham?
  Noen ganger blir våre mål selvsentrerte og trekker oss bort fra Kristus og over på vår egen agenda. Bestem deg for nyttårsforsett i en ramme av bønn, start med et korstegn eller hold et rosenkrans (eller annet kristent objekt) i hendene mens du lar troen og fornuften samarbeide.
 2. Vil dette forsettet styrke meg i det jeg er kalt til i livet?
  Vil det gjøre meg til en bedre forelder, ektefelle, selvstendig person, prest, eller ordensbror/-søster? For å bestemme fremtidige handlinger, er kallet vårt et godt utgangspunkt. Hvis du for eksempel har barn, er noen av dine valg allerede tatt. Å bli en bedre far er noe du kan være sikker på at Gud ønsker, enda mer enn å passe inn i et par bukser du har liggende i skapet.
 3. Har dette forsettet evig påvirkning på livet mitt og de rundt meg?
  Beslutningen vi gjør i dag har innvirkning på det evige, så det blir viktig å bruke av vår tid og ressurser deretter.
 4. Har jeg bedt over det og spurt Gud om å lede meg i mine valg?
  Jakob skriver at våre fremtidige beslutninger bør ha i mente spørsmålet «om det er Herrens vilje» (4:15 ). Vi må alltid kvalifisere våre planer med denne setningen. Noen ganger kan det være Herrens vilje for oss å utføre en viss ting, men vi kan bomme på timingen. (Her vil jeg også legge til eksemplet med Abraham og ofringen av sønnen Isak. Etter å ha fått et minste vink av Guds vilje, vil mange av oss vende oss bort fra Gud og dundre på med oppgaven. Men hva hadde skjedd om Abraham ikke fortsatte å lytte til Guds vilje?)
 5. Vil dette forsettet ta tid og ressurser bort fra de som er rundt meg som virkelig er avhengige av meg?
  Dagen har bare et visst antall timer og bankkontoen bare et visst beløp, så det blir veldig viktig å vurdere om de viktigste tingene i våre liv blir ivaretatt eller forsømt. Som oftest bør vi konsultere familien før man velger å investere tid og midler i prosjektet en drømmer om. (Her nevner også Jeff at feks det å bli veganer, som kanskje er fint i seg selv, men kan bli en unødvendig byrde for de en bor sammen med).
 6. Er jeg forberedt på å følge opp mitt forsett med bønn og viljestyrke?
  Profeten Sakarja sa en gang: «Ikke ved makt og ikke ved kraft, men ved min Ånd, sier Herren» (4,6). Å fylle hode med vakre intensjoner er ikke nok til å gjennomføre dem. Snarere er det Den Hellige Ånds styrke og den konstante tilliten til Gud som fører til seierne i våre liv. Spør deg selv om du er villig til å frembringe denne forandringen i livet ditt med daglig bønn.
 7. Er jeg forberedt på å ofre og overgi det som er ubehagelig for å oppnå mitt forsett?
  Det åndelige liv er som med idretten, du blir ikke god uten hard trening og offer. Nøkkelen til det dydige liv er øvelse: forandring skjer ved å gjentakende praktisere det gode.
 8. Er forsettet til fremme for din vandring med Kristus og gir Herren ære, eller er det din egen forfengelighet som driver deg?
  Det er fantastisk å være i god fysisk form, men hvis formålet er å bli lagt merke til har du hjertet ditt på feil sted. Kom deg i form til å enda mer effektivt vitne for Kristus. Husker du alle de gangene du sa, «Jeg er orker ikke å… » (sett inn god gjerning)?

Hvis du synes dette vare inspirerende, bør du høre på hele podcasten: