Nyhet

Ungdom i DR Kongo betaler prisen for vår teknologi!

Verden går fremover. Teknologien blir bedre hver dag, og den forbedrer vår reise gjennom livet. Men hva er egentlig prisen for denne reisen?

Mobilen, paden eller laptopen du bruker hver dag inneholder mineraler som kanskje er gravd ut med hammer og meisel av mørke gruver i Øst-Kongo. 40.000 unge, akkurat som deg, risikerer hver dag livet for mineralene mobilene våre lages av.

Årets Operasjon Dagsverk-aksjon kalles «Til hvilken pris?». Prosjektet skal gi ungdom verktøyene til å skape seg en fremtid. Gjennom utdanning, rettighetsarbeid og beskyttelse skal 15.000 ungdom få muligheten til å endre samfunnet rundt seg. Prosjektet skal gjennomføres av Caritas i regionene Wamba og Uvira i østlige DR Kongo.

Det er en skummel reise du legger ut på hvis du drar til en gruve for å jobbe. Den lille landsbyen Mwenga mellom fjell og jungel i Øst-Kongo er en typisk gruveby. Her bor noen tusen mennesker, og de aller fleste som bor her må fra tid til annen jobbe i gruver for å hjelpe til med familieøkonomien. I disse gruvene graves mineraler som coltan og kasitteritt ut for hånd av gruver inne i fjellet. Reisen til gruvene er for mange en vond reise, hvor du må forberede deg mentalt for at hva som helst kan skje. Ikke alle som reiser til gruver for å jobbe kommer tilbake til landsbyen sin i live.

Bare halvparten av ungdom i DR Kongo begynner på ungdomsskolen. Utdannelse gir resultater først i framtiden, og mange familier trenger en ekstra inntekt. Slik ofres ungdoms muligheter i morgen til fordel for raske penger i dag. Prisen for dette valget betaler ungdom i DR Kongo resten av livet. Utdannelse er et verktøy som kan resultere i et yrke eller en universitetsutdannelse. Uten utdannelse er plutselig det eneste du er kvalifisert til ufaglært og livsfarlig arbeid i gruver. Plutselig er en spade ditt eneste verktøy for å skape deg en fremtid. Slik skaper vi en ny generasjon med fattigdom, og den onde sirkelen fortsetter. Arbeid i gruver er en stor påkjenning både psykisk og fysisk. Mange opplevelser herfra er traumatiske ting som det tar lang tid å bearbeide. Gruver er skumle steder, og for mange tar det lang tid å bearbeide opplevelsene i gruvene.

I mange deler av DR Kongo henger gruvedrift sammen med krig. Væpnede grupper tar ofte over områder hvor det er penger å tjene på gruvedrift. Disse gruppene trenger penger for å finansiere krigføringen sin. Ved å ta over gruver, kan de tjene penger på mineralene. Mange væpnede grupper jager lokalbefolkningen vekk fra områder med gruver med vold. Ofte bruker de voldtekt som et verktøy får å nå målene sine. Det anslås at ca 50 kvinner voldtas hver time i Øst-Kongo.

Du leste riktig. Ikke hvert år. Ikke hver måned, uke, eller hver dag. Hver time. Mange av disse voldtektene henger sammen med reisen mobilen din har vært gjennom på veien til deg.

Dette er ikke en historie om kontrastene mellom ungdom i Norge og DR Kongo. Vi er alle ungdom, uansett hvor vi tilfeldigvis blir født. Vi driter i hvilken farge huden din har, hvilket språk du snakker, om du ber til en gud eller ikke, og i så fall hvilken. Vi blir alle født med de samme drømmene og ambisjonene, men ofte med helt ulike forutsetninger i livet. Det er urettferdig.

Ungdommene i DR Kongo er akkurat som deg. De er ganske gode i fotball, og har ganske fet klessmak. De snakker ikke norsk, men det spiller ingen rolle. De er dritkule å henge med uansett. De har lært seg refrenget på et par Karpe-låter, og har bra moves på dansegulvet. Alle fortjener verktøyene for å skape seg en fremtid. Noen drømmer om å bli lege, og andre planlegger å bli verdens beste IT-konsulenter. Da OD reiste til Mwenga for å snakke med ungdom visste ingen av de vi møtte noe om hva mineralene de graver ut brukes til. Eller at prisen for mineralene kan være tusenvis av kroner pr kilo

Ungdommene får rundt 10 dollar pr måned for arbeidet sitt. Det er mindre enn vennene dine som jobber i kiosk eller butikk får pr. time. Prisen for mineralene er kjempehøy, og det er også den menneskelige prisen. Allikevel er folk flest fattige i Øst-Kongo. I Mwenga må mange risikere alt, for nesten ingen ting. For at noen andre kan tjene seg rike. Spør du ungdom i Mwenga hva deres største drøm er, vil de fleste fortelle deg at deres største drøm er å gå på skolen. De vil fortelle deg at de vil bli leger og IT-ingeniører, akkurat som deg. Men uten gode verktøy, er mulighetene dine i livet begrenset.

Lærere i Mwenga forteller at hvert år mister de hundrevis av elever hvert år som slutter på skolen for å ta med seg hammer og spade for å jobbe i gruver istedenfor å bli på skolebenken. Vanligvis fordi familiene ikke har råd til skolepengene. Når de kommer tilbake, er mange traumatiserte eller har havnet så langt bak pensum at de ikke kan følge undervisningen videre. Da er det vanskelig å prøve å følge skoleløpet. Eller å komme seg videre i livet.

 

Prosjektet har tre hovedmål:

1.Yrkesopplæring
  • Mange ungdommer i DR Kongo dropper ut av skolen på grunn av fattigdom, og uten utdanning er det vanskelig å finne seg en jobb.

Årets prosjekt sikrer:

  • Opplæring i et yrke som gjør ungdom selvstendige, og i stand til å velge vekk gruvearbeid.
  • Undervisningstilbud hvor ungdom kan ta igjen tapt skolegang, og komme seg tilbake på skolebenken.
2.Rettighetsarbeid
  • Ungdom i DR Kongo har rettigheter, akkurat som alle andre i verden. Prosjektet vil:
  • Organisere grupper i lokalsamfunnet som skal jobbe for barn og unges rettigheter.
  • Tilby ungdom trening i å løse konflikter uten vold.
  • Styrke og opprette elevråd og foreldregrupper på skoler, slik at elever blir hørt i saker som angår dem.
3.Beskyttelse
  • Ungdom trenger trygghet for å fungere i samfunnet, og for å skape seg et godt liv. Prosjektet vil:
  • Lære foreldre og lokalsamfunnet om ungdoms rettigheter, og hvordan de kan forebygge overgrep.
  • Henvise ungdom som har opplevd vonde ting til psykologer og leger.

 

St. Svithun menighet ønsker å bidra til prosjektet! Dersom DU ønsker å jobbe hos oss på OD-dagen 31.oktober, ta kontakt med katekesekoordinator: Julie-Helen Sandbrekken, katekese@stavanger.katolsk.no

 

 

Teksten er hentet fra OD’s egne sider om prosjektet. Gå gjerne inn der for mer informasjon ved å trykke her